Resum xerrada: Educació emocional i familia

En Francesc Sedó ens va recordar la importància d’expressar les emocions com a pas previ per saber gestionar-les, regular-les, modular-les. Existeix una relació directa i instintiva entre el que sent un nen i com es comporta: com a pares i educadors, podem ajudar les criatures a acceptar els seus sentiments i expressa-los de la millor manera possible. Gràcies Francesc per aquesta estona d’introspecció i presa de consciència!

 

De les moltes coses que va explicar en Francesc Sedó durant la seva xerrada del dimarts 27, ens va quedar una ballant al cap: ‘la creativitat va lligada a l’alegria’. En Francesc va preguntar a l’audiència: “a casa rieu? És molt important jugar i riure a casa: si no ho fem a casa, no ho podrem fer fora”. L’alegria, com la ràbia, la por, la tristesa o d’altres, són emocions. És a dir, reaccions davant d’estímuls.

 

En Francesc va insistir en la importància de reconèixer i poder expressar les pròpies emocions, perquè hi són i les hem d’acceptar. Aquest coneixement emocional és indispensable: no és bo demanar a un nen que pari de plorar si sent tristesa, o no deixar que s’expressi quan sent ràbia.

 

Hem d’ensenyar els nens a expressar les emocions de la millor manera possible per minimitzar-ne els efectes col·laterals. D’això se’n diu “regulació emocional”: poder regular (que no controlar) les emocions, deixant-les sortir de manera controlada. 

 En la línia de la regulació emocional, ens va advertir també de la “bèstia”, la veu del cervell reptilià. El nostre cervell està dissenyat per a dues coses: la supervivència i l’estalvi (d’energia) i, és per això que, sovint posem més esforços amb la gent de fora que amb la de dins de casa, amb qui potser acabem perdent els nervis.

 

Ens va aconsellar, entre altres coses, parar atenció als senyals d’alerta per evitar derrapar i desactivar les respostes automàtiques, mirar d’educar en la tolerància a la frustració per prevenir estats emocionals negatius, tenir sentit de l’humor i desdramatitzar, ser constant en el nostre punt de vista, mantenir la tranquil·litat i allunyar l’agressivitat de la nostra manera de parlar.

 

I no es va voler acomiadar sense donar-nos un darrer però important consell: passi el que passi, no oblidem, que sempre podem triar la nostra actitud!

 

  

 

© Copyright 2018 AFA Francesc Macià